xmlns:fb='https://www.facebook.com/2008/fbml'> Kreatív Cucu: Főzős gyurma

2013. január 27., vasárnap

Főzős gyurma

Olyan régen szeretném kipróbálni a főzős gyurma receptjét. Van aki nagyon dicséri, van akinek nem sikerült.... kevés hozzávaló kell, és nagyon olcsó az előállítása, így azt gondoltam nem veszíthetek vele, csak egy kis időt és talán bosszankodást, megpróbálom. Rékától kaptam a receptet, ezúton is köszönöm :)

A főzős gyurma hozzávalói:

- 20 dkg liszt
- 10 dkg só ( a legócskább, legolcsóbb is teljesen jó )
- 2 evőkanál étolaj
- 1 kiskanál citromsav ( én citrompótlót tettem bele összetörve )
- 3 db víz

Összekevertem hidegen a hozzávalókat, úgy hogy ne legyen benne csomó. Fogtam egy lábost, mindegy milyen, nem megy tönkre a gyurmafőzésben, és nem csak gyurmát lehet utána csinálni benne.
Feltettem főni.
Így nézett ki a legelején:Szépen elkezdtem főzni. Először nagyobb lángon, aztán mikor láttam, hogy kezd odakapni az alja, akkor kisebbre vettem. Elég nehéz keverni a végén, és nagyon rosszul is néz ki, de nem szabad abbahagyni a kevergetést, forgatást, mert szuper lesz a végeredmény.  Kb 3-5 perc elteltével az egész összeállt egy nagy gombócba. Fontos, hogy addig főzzük, forgassuk, keverjük, ameddig a teljesen jó állagot el nem érjük, mert amikor levesszük a tűzről, már nem változik az állaga.
Nekem így nézett ki, mikor elkészültem vele.

Kivettem a lábosból egy régi, rozoga tálcára, nagyon meleg, de így melegen elkezdtem kisebb darabokra tépkedni és átgyúrni kézzel. Ekkor fogja elérni a végső állagát. Pontosan olyan lesz, mint a Play Doh gyurma.

Ekkor van egy nagy adag fehér, vagy inkább törtfehér gyurmánk.

Itt jön a legizgalmasabb része, a szín hozzáadása. Még akkor kevertem bele a színeket, mikor meleg volt, jobban, könnyebben eloszlott benne a szín. Sokféle ételfestéket lehet kapni, van igazán profi, és nagyon jó minőségű is. Én a legolcsóbbat vettem az Auchanban, 80 Ft volt egy kicsi üveg. Vettem sárgát, meggypirosat, kéket és zöldet. Ebből tudtam keverni még rózsaszínt, lilát és narancsot, így elég sok színünk lett itthon :)

A régi, beszáradt Play Doh-s dobozokat kimostam, és ebben tartjuk. Elvileg simán zacskóban is eláll sokáig.  Ami este kint marad véletlenül, azt is vissza lehet gyúrni úgy, hogy semmi baja nem lesz.

A lányok már használatba is vették, nagyon szeretik, állandóan főznek vele :)
Próbáljátok ki!


Nincsenek megjegyzések: